Monday, 18 May 2015

CUBAAN PUTUSKAN SUSU

Assalamualaikum

So kami dah bersepakat membawa berkat untuk putuskan susu badan daripada Mardhiya. Atas faktor2 penting dan lagipun usia Mardhhiya dah lebih 2 tahun. Jadi elok sangat lah dia berhenti nenen.

Bukanlah mudah nak putuskan susu badan dari anak yang dah lebih 2 tahun menempel menyusu dengan kita lagi-lagi ibunya ni sentiasa ada berkepit dengan dia. Mardhiya menyusu tak kira masa..bila dia nak, dia mintak je dapat. Tambahan pula dia taknak minum susu formula apatah lagi botol susu memang tak hingin dia nak minum. kalau buat dalam cawan dia minumlah sikit2 tu pun nak yang susu coklat je.

So langkah pertama kena letak sesuatu kat nenen dia tu..macam kopi, asam jawa, sirap ke.. bila dia tengok ada warna lain macam dia geli or takut. Kalau jenis tak takut, biar dia rasa sendiri. Bila dia rasa tak sedap tentu dia takmo dah kan. Tapi dalam kes Mardhiya ni bila dia nampak je dia tak nak, dia cakap "ee..sakit"... Nanti2 dia lupa dia mintak lagi. Jadi kena letak selalu.

Masalah terbesarnya budak ni kalau terjaga dari tidur waktu malam mesti nak nenen. Kalau tak dapat, maka mengamuk lah dia. So kena lah tahan telinga untuk beberapa malam sebelum dia membiasakan diri. 2 malam pertama percubaan ni dia berjaya harungi. Bila terjaga dia mintak nenen, aku cakap nenen sakit, dia tak mintak dah. mintak garu je sampai tertido balik. Tapi malam ketiga..dia mengamuk sakan bila terjaga nak nenen. Puas lah ayah ngan ibu pujuk agak lama baru dia diam. Tu pun mungkin sebab dah penat menangis. huhuhu. kesian pun ada. tapi kena sabar lah banyak2.

Bila dia dah tak dapat susu badan tambahan pula tak menyusu botol ni, kena sediakan makanan bayak2 sebab dia asyik nak makan je. Bangun pagi terus buatkan sarapan, air susu coklat dia dalam cawan. yela, sebelum ni kejap2 nenen, perut sentiasa berisi. Kadang2 baru lepas je makan nasi dah mintak roti lah biskut lah.. apa je yang dia nampak dia nak makan. huhuhu. Tapi tak kisahlah janji tak mengamuk meragam nak nenen.

Friday, 15 May 2015

BILA ANAK MASUK DEWAN BEDAH

Assalamualaikum


Isnin 11 May 2015 seperti yang telah dijadualkan Mardhiya akan menjalani minor surgery untuk remove skin tag kat dubur nye. Pagi tu start dari pukul 8, dhiya kene berpuasa. Jadi seawal pukul 6 aku dah start masakkan bubur untuk dhiya. Aku bangun, dhiya pun sibuk bangun jugak. Tak menangis macam selalu. Dia duduk atas kerusi termenung sambil mengadap aku masak. Hahaha. Sian pulak aku tengok.

Pukul 7 pagi aku dan suami pun makan bubur temankan dhiya makan 'sahur'. Biar dia makan sampai kenyang, banyak gak dia makan. Dah siap makan minum, kitorang pun ajak dhiya tidur balik. Tutup semua lampu, masuk bilik tutup langsir, pintu nak bagi dhiya tidur balik supaya dia tak ingat nak makan. Masalah budak ni memang tak boleh tengok makanan, mesti nak mintak. Jadi makanan semua aku dah simpan siap-siap.

Pukul 1130 pagi kami bersiap nak gerak pergi hospital. Masa ni dhiya tak bangun lagi pun. Kena kejutkan baru bangun. Lena sangat tidur sebab dah makan kenyang2 kot.

Pukul 1 kami dah check in ward. Tunggu nurse panggil masuk dewan bedah dan pukul 2 lebih gak baru siap. Masa dapat baju untuk pesakit yang kaler hijau tu kemain seronok dia nak pakai. Selalu kalau nak suruh pakai baju baru kemain lah susah nak kene bergelut pakaikan baju baru.

Sepatutnya pesakit kena ditolak atas katil ke dewan bedah, tapi kes mardhiya ni mana lah dia nak duduk atas tu kan. Jadi aku lah yang dukung dia sampai dewan bedah. On the way ke dewan bedah, muka dia dah agak cuak. Diam je, termenung macam tau2 dia yang nak kena bedah tu.

Sebelum masuk dewan bedah, kene duduk kat satu bilik ni dulu. Dalam bilik ni aku je masuk bawak Mardhiya. Ayah nye kene tunggu kat luar. Masa ni nurse bagi lah mainan nak bagi budak ni duduk diam sekejap. Kejap2 kang dia panggil ayah..cari ayah. Sebak jugak aku masa tu. Sorang nurse datang tanya2 untuk confirmkan pesakit dan prosedur pembedahan. Kemudian, doktor bius pulak datang terangkan prosedur dan amik tanda tangan keizinan.

Dalam pukul 3 camtu, Mardhiya dibawa masuk dewan bedah. Takmo duduk atas katil tolak tu. Meronta2 bila nurse amik dukung dia bawak masuk dewan bedah. Sebak pulak aku masa tu tengok anak aku meronta2 nangis dibawa masuk dewan bedah. Macammana lah diorang handle budak ni dalam tu.

Masa menunggu kat luar, kami berdua mulalah mata masuk habuk dok pikir macam mana anak kat dalam tu. Aku dah xleh tahan dah ternangis masa tu. Yela tak pernah pisah ngan budak ni. 24 jam berkepit ngan aku kan. Huhuhuhu.

Tak lama, aku rasa dalam setengah jam camtu, nurse dah datang panggil masuk kata anak aku dah sedar. Aku pun berlari2 anak pergi tengok anak aku. Masuk2 je bilik tu, dah dengar budak menangis mengamuk. Mengamuk sakan dhiya masa tu, sampai aku amik pun dia still mengamuk nangis tersedu, menjerit 'aduh sakit lahhh..'.sambil tolak2 tangan dia yang berbalut unutk cucuk masuk air ngan ubat tu. Mungkin bercampur ngan pening2 kesan ubat bius tu. Lama gak dia mengamuk sampai aku takleh nak handle, ayahnya pun masuk tolong handle die. Lama2 die tertidur balik. Tapi  nak tidur sambil berdukung la. Sakit bahu ibu nak oi kene dukung kamu tidur sampai bilik ward. Kat dalam ward pun takmo letak atas katil, nak tidur berpeluk ngan ibu. Ape2 je lah, ibu sanggup anakku.

Petang tu lepas dah tidur agak lama, dia bangun dah ok. Dah boleh terima balutan jarum kat tangan dia tu. Makan roti kemain banyak. Pastu makan nasi pulak, banyak. Lapar lah tu seharian berpuasa. Lepas makan, sambung tidur semula. Dari pukul 630 petang sampailah 830 malam. Tu pun bangun sebab nurse datang nak cek suhu. Dia punya fobia tengok nurse tu bukan main, nurse datang je dah menjerit padahal nak ambil suhu je pun. Tak boleh nurse sentuh pun. Marah kemain.

Esok pagi bangun dah aktif balik. Melompat sana sini, lari... Tak macam orang sakit pun.

Bila aku tengok tempat operate tu, takdelah teruk sangat. Darah pun sikit je keluar. Yang payahnya bila nak letak ubat kat situ, siap kene tendang lagi. huhuhu.

Monday, 11 May 2015

SELAMAT HARI EMAK

Assalamualaikum

Sehari dua ni, bila memerhati timeline Facebook, hati rasa sebak.

Hemm, happy tengok kawan2 yang masih berkesempatan wish hari ibu kat emak masing2, bawak emak jalan-jalan, makan-makan, bagi hadiah dan lain2.

Tapi dalam masa yang sama aku sebak, sedih, tak semena2 mata ni dah masuk habuk..huhuhu.

Aku redha dengan ketentuan tuhan, malah sepatutnya bersyukur Allah pinjamkan emak selama lebih 20 tahun.

Apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan kesedihan anak-anak yang masih kecil tapi sudah diambil ibu bapanya. Betapa kuat dan cekalnya hati mereka.

Dan kepada yang masih dipinjamkan ibu kepada mereka. Hargailah. Buatlah yang terbaik untuk gembirakan dan hiburkan hati mereka. Selagi mereka masih ada.

Selamat Hari Emak. Al fatihah untuk emak yang kurindui.

Friday, 8 May 2015

TELEFON BIMBIT

Assalamualaikum

Zaman sekarang ni budak-budak kecik belum masuk sekolah pun dah pakai hand phone sendiri kan. Betapa masa berlalu, zaman berubah. Aku dulu dah habis sekolah menengah, masa masuk matrik baru dapat hand phone. Tu pun abang aku bagi pakai die punye sebab kesian belajar jauh nanti ape-ape hal senang nak telefon rumah ye dak. Terima kasih lah kat abang sulung aku.

So, berikut adalah kronologi hand phone2 yang pernah berkhidmat dengan aku......




1.  Nokia 8250 Butterfly ialah  Hand phone pertama yang aku pakai. Warna biru. Handphone ni la abang aku bagi tu. Tapi handphone ni tak lama berkhidmat dengan aku sebab rosak. Tak ingat pula ape jenis kerosakan tu. So, aku beli handphone baru.








2. Nokia 1100 adalah handphone kedua aku. Yang ni beli baru, so lama juga lah ianya berkhidmat untuk aku. Kalau tak silap aku gunakan handphone ni masa aku masuk universiti sampai lah tahun kedua aku berada diuniversiti. Seingat aku, button2 pada handphone ni pun dah hilang tulisannya. Tapi kelebihan menggunakan handphone lama ni, kita boleh menaip tanpa tengok huruf pada buttton2 die pon. Dah boleh hafal kedudukannya. Hebat tak hebat lah kan.





3. Sony Erricson w200i, aku beli dengan duit ptptn aku masa tahun pertama di universiti. Masih ingat lagi gigih aku pergi ke Plaza Low Yat dengan akak sebelah bilik aku kat Kolej Keris Mas semata-mata nak cari handphone baru. Lalu aku berkenan dengan handphone tersebut dan ianya masih dalam budget yang ditetapkan. So ape lagi, rembatlah.






4. Sony Erricson w580i pink aku beli dengan duit elaun latihan amali aku. Ini lah handphone paling aku sayang sebab aku beli dengan duit aku sendiri kan. Hewhewhew. Aku suruh adik aku yang pergi belikan mengikut budget yang aku ada dan kriteria yang menepati citarasa aku sebagai seorang perempuan yang lemah lembut gituww..hahah.



5. Sony Erricson xperia ray adalah hand phone tragedi bagi aku. Hand phone ni dihadiahkan oleh suami aku masa birthday  aku yang ke 25. First time sambut besday sebagai seorang isteri. Suami suprisekan aku dengan hand phone baru yang juga merupakan smart phone pertama aku. Malangnya 3 bulan selepas itu hand phone ni hilang tercicir semasa aku keluar dari kereta atas kelalaian aku sendiri. Sedih masa tu tak terkata. Geram giler dengan diri sendiri. Haihh.


6. Sony Erricson xperia Arc S juga suami belikan untuk gantikan hand phone yang hilang tu. Hand phone ni aku suka sangat sebab camera cantik, colour pink dan yang paling penting Sony. I love Sony Erricson! So far dah hampir 3 tahun ia berkhidmat dengan aku.Keupayaannya pun dah terbatas. Mic dah rosak, orang tak boleh dengar kalau bercakap dengan kita. Masalah terbaru word keyboard tak respon bila nak tulis komen kat facebook or instagram or whatsapp. Memory pon asek full. Banyak dah tak boleh support. Sedehhh.



And sekarang suami belikan hand phone baru, Alcatel One touch pop c9... belum godak lagi hand phone tu. So tak tau ape kebolehannya. Sorry Sony, aku dah tak setia ngan kau lagi dah walaupun aku suka sangat nga kau Sony. Budget ketatlah sekarang.

Ini lah sebabnya aku nak cerita pasal hand phone ni. Sebab hand phone aku yang comel kaler pink ni rosak sudah. Berapa kali dah kena campak sebab geram asik tak respon je. Huhuhuhu.


Thursday, 7 May 2015

BUASIR PADA KANAK-KANAK

Assalamualaikum


Seminggu yang lepas aku ada terperasan ada bonjolan kecil pada dubur anak aku. Kecil je, macam kacang yang kecil2 gitu. So, aku diamkan lah dulu. Selang 2-3 hari bonjolan itu semakin membesar macam membengkak. Jadi kami mengambil langkah membawa anak berjumpa doktor.

Doktor kata mungkin kerana anak aku berak keras. Sepanjang apa yang aku perhatikan anak aku takde pulak meneran menangis ke ape bila nak berak, darah pun tak pernah aku nampak pada najisnya. Itu yang aku musykil. Perjumpaaan dengan doktor kali pertama itu doktor hanya berikan ubat sapu.

Selang 5 hari, aku tengok bonjolan itu semakin memanjang. Tak boleh dibiarkan lagi, kami bawa anak kami berjumpa doktor lain pula di klinik yang sama. Doktor kali ni mengatakan anak aku perlu dirujuk pada pakar. Takut benjolan semakin membesar. Doktor kata mungkin kerana anak aku berak keras menyebabkan luka/terkeluar sikit kulit dubur tu(macam buasir la). Ianya tak membahayakan tapi kalau dibiarkan akan menyebabkan ketidakselesaan pada masa akan datang.Huhu.

Keesokan harinya kami membawa anak kami ke Hospital Pusrawi, berjumpa pakar bedah kanak-kanak. Doktor menyarankan minor surgery untuk membuang benjolan yang terkeluar dari dubur tu. Ok, kami menurut saje memandangkan doktor tersebut pakar. Hmm. Jadi, isnin depan Mardhiya akan menjalani minor surgery di Pusrawi. Berdebar rasanya. Kecik2 dah nak kene buat minor surgery. Huhu.

Oh ye, consultation dengan doktor pakar bedah kanak-kanak selama lebih kurang 20 minit tersebut dikenakan bayaran RM200. Hewhew. Term yang digunakan untuk sakit anak aku ni dia tulis skin tag on rectum.

Tuesday, 28 April 2015

CAMERON HIGHLAND

Assalamualaikum

18&19 April hari tu kami berholiday ke Cameron Highland. Actually dah hampir 20 tahun aku tak jejak cameron ni dan dah berkali-kali memujuk suami pergi cameron tapi baru kali ni terbuka hatinya untuk menunaikan permintaan isterinya ini. Thank you sayang.

Kami pergi holiday+reunion geng suami. 6 keluarga semuanya. Jadi kami menginap di Parkland apartment di Brinchang. 2 buah apartment kami sewa yang mana mempunyai 3 buah bilik didalamnya. Bagi aku apartment tu sangat lah selesa. Ruang tamu luas, ada dapur, beranda dan setiap bilik ada bilik air sendiri. Takde lah berebut nak mandi kan. Lagi2 masing2 ade anak kecil. Heheh.

Seawal 530 pagi kami dah gerak dari KL ke Cameron Highland melalui Tapah. So that awal pagi kami dah boleh memulakan lawatan. Yelah kami ada 2 hari je kat sana, so masa yang ada harus digunakan semaksimum yang mungkin.

Sampai di Cameron pukul 9 pagi kami singgah di ladang teh Bharat Tea Cameron Valley, tepi jalan je. Ngeteh sekejap saja. Pagi2 layan teh panas dengan pemandangan ladang teh yang saujana mata memandang memang syok lah. Huii...


Selepas itu kami terus bergegas ke Taman AgroTech Mardi kat Tanah Rata. Di sini lah tempat berkumpul dengan ahli2 lawatan yang lain..hihihi. Bayaran masuk yang dikenakan adalah RM3 untuk kanak-kanak dan RM5 untuk dewasa. Kawasan ni agak besar dan dipenuhi dengan pokok-pokok bunga yang cantik dan juga pokok-pokok sayuran dan buah-buahan. Masuk dari pintu utama ada taman bunga yang indah dan kolam ikan disebelah kiri. Sebelah kanan pula tanaman pokok-pokok herba. Dalam ni juga ada tanaman strawberry, boleh petik sendiri taw.


 






Dalam pukul 12 kami habis pusing taman tu dan keluar mencari kedai makan. Lapar sangat dah oi. Kami teruskan perjlanan ke Brinchang, berhadapan dengan apartment kami ada satu kedai makan. Kami lunch dulu kemudian terus check in apartment dan berehat.

Pukul 5 petang kami keluar ke ladang teh Bharat Tea Cameron Valley, actually ada dua cafe cameron valley yang terdapat disini dan ianya tidak jauh antara satu sama lain. Kali ini kami melawat tempat yang satu lagi yang mana cafe ini memberi akses untuk kita turun ke ladang teh nya. Ladang teh adalah lokasi wajib bergambar lah kan kalau ke cameron highland. hihihi. Turun sikit je, semput dah. Naik tangga semula lagi lah semput, lemah lutut aku hampir je nak krem. huhuhu. Lepak jap hilangkan dahaga minum teh di cafe.



Dalam pukul 6 gerak ke pasar malam Brinchang. Basically kat pasar tu jual sayur2, buah2, pokok bunga, kaktus, cenderahati macam-macam lah.

Lepas maghrib kami buat BBQ kat laman apartment. Tempat memang dah tersedia, bayar sewa je. Para suami sibuk lah membakar, manakala para isteri sibuk jaga anak masing-masing. Sejuk nye kat luar tu sampai bole kua asap dari mulut bila bercakap. hahaha.

Hari Ahad selepas breakfast kat foodcourt bandar Brinchang, kami bergerak ke Cactus Valley. Macam-macam jenis pokok kaktus terdapat disini. Pokok bunga lain pun ada disini. Bagi aku spoil sikit la sebab masuk cactus valley dulu sebab penat kot pusing dalam tu banyak sangat tangga nak naik. Dengan bawak budak kecik lagi. Pehh semput bhai.




Atas sikit dari cactus valley tu adalah Big Red Strawberry Farm, kat sini okaylah tak banyak tangga, cuma jalan mendaki jugak lah. Oleh kerana strawberry tak berapa banyak buah katanya, so tak dibenarkan untuk petik strawberry sendiri. Hmmm...kene beli yang mana ada je. So kami lepak minum2 and makan waffle strawberry je lah kat sini. Actually ada banyak tempat lagi boleh lawat area sini, tapi kami dah tak larat nak berjalan.




Next station adalah Ladang Teh BOH. Perjalanan nak masuk ladang teh ni sangat lah mencabar. Jalan kecik dan berselekoh. Kena berhenti kalau selisih kereta. Seram hoi. Cafe nya pulak tinggi diatas bukit kena jalan kaki nak sampai. Memang tak lah aku nak jalan mendaki lagi. Anak pulak tengah tidur. Jadi kami memutuskan takyah naik ke atas.Tapi ladang teh boh ni serius besar gile dan pemandangan kat sini cantik sangat. Serius.


Okay, destinasi terakhir adalah Taman Lavender. Bayaran RM6 seorang dewasa. Dalam dekorasinya memang sangat cantik. Tapi yang aku tak berapa nak puas hati apasal tak banyak pokok lavender?? Why?? aku nak tengok pokok lavender banyak banyak banyakkk...hmmmpph. Macam-macam jenis bunga yang cantik ada dalam ni. Siap boleh petik bunga Daisy ni sebatang RM2. Strawberry pun ado, boleh petik sendiri juga. Ada cafe kalau nak makan dan minum sambil berehat.


Selepas puas pusing dan bergambar dalam taman lavender tu, kami pun memulakan perjalanan balik ke
KL. Kali ni kami malalui Simpang Pulai untuk pulang yang mana jalannya adalah lebih luas dan selesa.


Wednesday, 22 April 2015

MEE CELUP

Assalamualaikum..

Mee celup.
Sepanjang aku berkahwin dengan orang kelantan ni, tak pernah pun suami ajak makan mee celup. Kalau ternampak kat kedai ke kat pasar ke memang tak pandang sebelah mata pun lah kan.

Sampai lah masa balik daripada kampung hari tu pekena mee celup kat satu kedai kat selayang. Tu pun sebab nak makan cepat, taknak tunggu lama-lama. Sekali rase...pehhh, licin satu mangkuk aku hirup. Sedap betul. Kenapa lah suami aku tak pernah perkenalkan aku dengan mee celup ni dari dulu...kan..haha. Sedap lain macam. Sampai aku mengidam hari-hari mintak mee celup kat suami aku. Tapi jawuh la selayang dengan rumah aku jadi suami pun tak layan...haha.

So kita cek kat foursquare lah mana kedai ada jual mee celup area ampang ni. Terjumpalah kami dengan kedai kat Dagang Seafood kat Taman Dagang. Yeayyy... Sedap. Boleh tahan. Tapi lagi terngiiur yang dekat selayang tu.

Tak puas punya pasal, beberapa hari lepas tu kami datang lagi ke kedai ni makan mee celup lagi...weee..